Programın Amacı:
İş Sağlığı ve Güvenliği Programı, çalışanların sağlığını koruyarak iş yerlerindeki riskleri en aza indirmeyi hedefleyen, yasal düzenlemelere uyum sağlama ve sürekli iyileştirme ilkelerini benimseyen, interaktif düşünme yeteneği ile etkili iletişim becerilerini geliştiren, güvenlik kültürünün yaygınlaşmasına katkıda bulunan ve etik değerler çerçevesinde alanında uzman, donanımlı teknik elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Programın Hedefi:
1. Mesleki Bilgi ve Beceriler Kazandırmak: İş sağlığı ve güvenliği konularında teorik ve pratik bilgi sahibi teknikerler yetiştirmek. Risk analizi, tehlike belirleme, iş kazaları ve meslek hastalıkları önleme tekniklerini öğretmek.
2. Yasal Mevzuat ve Uygulama Bilgisi Sağlamak: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuat hakkında detaylı bilgi sahibi bireyler yetiştirmek. Mezunların, gerekli zorunlu eğitimi tamamlayarak İş Güvenliği Uzmanı belgesi alabilmelerini sağlamak.
3. İş Yerlerinde Güvenli Çalışma Ortamları Oluşturmak: Mezunlarımızın, sanayi ve hizmet sektörlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak güvenli çalışma ortamları oluşturabilmelerini sağlamak. İş yerlerindeki sağlık ve güvenlik kültürünü geliştirmek.
4. İstihdam Olanaklarını Artırmak: Türkiye’deki iş güvenliği alanında eğitimli teknik eleman ihtiyacını karşılamak. Mezunlarımızın sektörde yüksek istihdam edilme olanağına sahip olmasını sağlamak.
Programın Misyonu:
Çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruyarak iş yerindeki riskleri en aza indirmeyi ve iş kazalarını önlemeyi hedefleyen kapsamlı bir yaklaşımı benimseyen, yasal düzenlemelere uyum sağlayan ve takip eden, interaktif düşünme yeteneğine ve etkili iletişim becerisine sahip, sürekli iyileştirme ile sürdürülebilirlik ilkelerini temel alan ve mesleki etik bilinci taşıyan nitelikli teknik elemanlar yetiştirmektir.
Programın Vizyonu:
İş sağlığı ve güvenliği sisteminin gelişmesini ilke edinen, eksikliği görülen ve önemli bir konu olan güvenlik kültürünün oluşmasına katkı sağlayan, programımızı tercih eden öğrencilere alanında en iyi eğitim veren ve öngörme kabiliyeti yüksek, sorgulayıcı, çalışanı, işvereni ve çalışma ortamını olumsuz etkileyen riskleri ortadan kaldırarak ya da en aza indirerek güvenli bir çalışma ortamı sağlayan teknik elemanlar yetiştirmek ve ülkemizde yer alan İş Sağlığı ve Güvenliği Programları arasından sıyrılarak en fazla tercih edilen Meslek Yüksekokulu olmaktır.
Eğitimin İçeriği
Teorik ve uygulamalı olarak, günümüzün şartlarına uygun, çağdaş eğitim metodlarıyla desteklenmekte ve öğrencilerini mesleki alanda yeterli deneyime sahip olabilecek şekilde mezun olmaları sağlanmaktadır. Bu içerik, öğrencilerin hem teorik bilgileri hem de pratik becerileri edinmelerini sağlayarak, iş sağlığı ve güvenliği alanında etkili birer uzman olmalarına yardımcı olacaktır.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği İlkeleri
Mevzuat ve Standartlar
Risk Yönetimi
İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları
İş Sağlığı Uygulamaları
Eğitim ve Bilinçlendirme
İş Güvenliği Uzmanlığı
Pratik Uygulamalar
Proje ve Araştırma
Mezuniyet Sonrası İş Olanakları:
İş Sağlığı ve Güvenliği Programı mezunları, kamu ve özel sektörün her alanında, ticaret merkezlerinden çok katlı binalara, üniversitelerden alışveriş merkezlerine kadar birçok yerde "İş Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler. Ayrıca, mezunlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın düzenlediği "İş Güvenliği Uzmanlığı" sınavında başarılı olmaları durumunda "C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı" unvanını elde edebilirler. 01.01.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, mezunlara önemli iş fırsatları sunmaktadır.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak üç yıl görev yapan mezunlar, sınavı geçmeleri halinde "B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı" unvanını kazanarak daha geniş iş imkanlarına sahip olabilirler. Ayrıca, mezunlar, 4 yıllık bir lisans programını tamamlayarak tezsiz yüksek lisans yapmaları durumunda, 3 yıl beklemeden "B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı" sınavına girmeye hak kazanırlar.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak için, dört yıl boyunca "B Sınıfı" olarak çalıştıktan sonra sınavda başarılı olunması gerekmektedir. A Sınıfı uzmanlar, tehlike sınıfı gözetmeksizin tüm kamu ve özel kurumlarda görev alabilirken, B Sınıfı uzmanlar tehlikeli ve az tehlikeli faaliyet gösteren alanlarda hizmet verebilir. C Sınıfı uzmanlar ise sadece az tehlikeli sınıftaki işletmelerde çalışabilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Programı mezunları, "C Sınıfı" sertifikaya sahip olmasalar bile birçok işletmede "İş Güvenliği Teknikeri" olarak istihdam edilebilmektedir. Ayrıca, yeterli bir İngilizce bilgisi ile yurtdışındaki ve ülkemizdeki çeşitli firmalarda iş fırsatları sağlayan uluslararası sertifika programlarına katılarak kariyer olanaklarını artırabilirler.
Dikey Geçiş Olanakları:
İş Sağlığı ve Güvenliği Programı'nı başarı ile tamamlayan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile;
o Acil Yardım ve Afet Yönetimi
o İşletme
o Uluslararası İşletme Yönetimi
o Sağlık Yönetimi
o Sosyal Hizmet
o İş Sağlığı ve Güvenliği lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.
Başvuru Şartları
Lise Diploması, Merkezi olarak yapılan üniversite yerleştirme sınavı ile yerleştirmedir.
Program Bologna Tanıtım Bilgileri için lütfen buraya tıklayınız
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Çavdır Meslek Yüksekokulu
Çavdır/BURDUR
+90 248 213 71 00
+90 248 213 71 10
cavdirmyo@mehmetakif.edu.tr
© 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi