Meslek Yüksekokulu Öğrencilerimizden Bahadın Yaşlanma Vakfı Ziyareti

Yayın Tarihi | 04 June 2025, Wednesday

Meslek Yüksekokulu öğrencilerimiz, “kırda yaşlanma” modelinin uygulandığı Bahadın Yaşlanma Vakfını ve vakfa bağlı Yaşlı Yaşam Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyaret, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ÜNİDES Programı kapsamında desteklenen Sağlıklı Yaş Alma Projesi kapsamında, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gerontoloji Bölümü koordinasyonunda ve Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nün katkılarıyla gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gerontoloji Bölümü, Sosyal Hizmet Bölümü ve Çavdır Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakımı Programı, Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Programı öğrencileri, akademisyenleriyle birlikte Yozgat ili Sorgun ilçesine bağlı Bahadın kasabasında bulunan Bahadın Yaşlı Yaşam Merkezi'ni ve kasaba halkından ileri yaştaki bireyleri ziyaret etti. Ziyarete Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Korkmaz Yaylagül, Araştırma Görevlisi Jülide Yılmaz, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sevinç Sütlü, Dr. Öğr. Üyesi Ebru Akbaş, Öğr. Gör. Özge Kutlu ve öğrenciler katılım sağladı.

 

Ziyaret kapsamında, Bahadın Yaşlanma Vakfı ve Yaşlı Yaşam Merkezi tarafından sunulan evde bakım, esnek bakım ve kurumsal bakım hizmetleri yerinde gözlemlendi. Bahadın halkının içten karşılaması ve samimi misafirperverliği, katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Ziyaret sırasında değerlendirmelerde bulunan Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Korkmaz Yaylagül, Bahadın’da sürdürülen yaşlanma çalışmalarının öncü nitelikte olduğunu ifade etti:

“Bahadın Yaşlanma hareketi yaklaşık 10 yıldır çok aktif şekilde çalışmalarına devam ediyor. Bu sadece bakıma muhtaç yaşlılar değil, aktif yaşlıları da kapsayan bir model. Türkiye'de ilk kırda bakım uygulaması diyebiliriz. Kar amacı gütmeyen, kamu yararını önceleyen bir yaklaşım. Vakıf aracılığıyla yürütülüyor ve yerinde yaşlanmak isteyen yaşlı bireyler için önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu örneği öğrencilerimize yerinde göstermek istedik.”

 

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sevinç Sütlü ise, yaşlılık döneminin kalitesinin gençlik döneminde yapılan birikimlerle doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

 

“Yaşlanmayı beklemeden harekete geçmeliyiz. Gençlikte yapılan her olumlu davranış, yaşlılık dönemine katkı sunuyor. Spor yapmak, toplumsal hayata katılmak, dengeli beslenmek gibi alışkanlıklar aktif ve mutlu yaşlanmanın temelini oluşturuyor. Öğrencilerimize Bahadın’daki yerinde yaşlanma uygulamasını göstermek, onları gelecekte sahada karşılaşacakları gerçekliklerle buluşturmak istedik.”